Повечето стопани на кучета са наясно, че здравето на техния любимец зависи от тях. Както при хората, така и при кучетата, наднорменото тегло може да доведе до различни здравословни проблеми. В тази статия ще разгледаме кои храни са най-подходящи за кучета с наднормено тегло и как да стимулираме загубата на излишни килограми по здравословен начин.

Разбиране на проблема с наднорменото тегло при кучета

Наднорменото тегло при кучетата често се дължи на нездравословна диета и липса на достатъчно упражнения. Това може да доведе до сериозни здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и затруднено движение.

Признаци на наднормено тегло

 • Липса на видима талия
 • Трудност при ходене или игра
 • Бързо изморяване

Какви храни са подходящи?

За кучета с наднормено тегло е важно да се набляга на диети с ниско съдържание на мазнини и високо на протеини. Това помага в поддържането на мускулната маса, докато излишните мазнини се изгарят. Може да изберете и специални формули - диетични храни за кучета, които са създадени за да подпомогнат намалянето на теглото по здравословен начин. Може да се консултирате и при избора им със ветеринарен доктор.

Какви храни се препоръчват

 1. Пилешко месо без кожа: Богато на протеини и с ниско съдържание на мазнини.
 2. Риба: Особено сьомга, която е източник на омега-3 мастни киселини.
 3. Зеленчуци: Като моркови и броколи, които са нискокалорични и богати на фибри.
 4. Кафяв ориз: Комплексен въглехидрат, който осигурява енергия за по-дълго време.

Храни, които не трябва да давате на кучето си

 • Висококалорични храни и лакомства
 • Храни с високо съдържание на мазнини
 • Човешка храна, особено тази, която съдържа захар и сол

Избор на храна

Изборът на правилната храна е от решаващо значение. Трябва да се търси храна с ниско съдържание на мазнини и калории, но богата на влакнини и протеини.

Протеините са важни за поддържането на мускулната маса. Избирайте храни с висококачествени протеини. Влакнините помагат за усещането за ситост и подобряват храносмилането. Тези компоненти са важни за общото здраве и благосъстояние на вашето куче.

Регулиране на порциите

Контролът на количеството храна е също толкова важен, колкото и нейният състав. Използвайте мерителни чаши и следвайте препоръките на ветеринаря. Поддържането на редовен график на хранене помага за регулирането на метаболизма.

Допълнителни съвети

 • Упражнения: Редовните разходки и игри са от съществено значение.
 • Здравословни лакомства: Избягвайте честото даване на лакомства или изберете такива с ниско съдържание на калории.
 • Редовни проверки: Посещенията при ветеринарния доктор ще спомогнат за проследяване дали състоянието на кучето се подобрява или влошава.

Като цяло редовната диета и прием на специализирана лечебна храна за кучета би спомогнала за подобяване на състоянието на вашият домашен любимец. Важно е да сте постоянни и да следвате съветите на ветеринарните специалисти.