Използват се по различни причини с няколко предимства за малките. Сертифицирани треньори и консултанти по поведението на кучета, дават съвети за най-доброто време за прилагане на близалките за вашето кученце.

За успокояване на стреса и безпокойството

Тъй като изяждането на всички лакомства отнема малко повече време, постелката за близане може да служи като забавление за отегчено или тревожно куче.  „Показва се, че повтарящото се действие на близане освобождава ендорфини в мозъка, които от своя страна предизвикват успокояващ ефект [при котки и кучета]“.  Опитайте да приложите постелка за близане, за да помогнете за постепенното изместване на емоционалните реакции на вашето куче, като шум от трафика, хора за доставка и дори други кучета.

За канализиране на енергия

Ако кучето ви се развълнува изключително много, когато семейството се прибере вкъщи или когато посетителите пристигнат в дома ви, опитайте да им дадете постелка за близане, преди хората да влязат в дома, за да насочите това вълнение и нервна енергия към дейност, вместо прекомерен лай и скачане.

За успокояване на млади кученца

Докато работите върху социализирането на вашето кученце, опитайте да внедрите постелка за близане, за да помогнете за десенсибилизирането им към различни стимули в нова среда. „По време на излети за социализация постелките за близане могат да се използват за създаване на положителни асоциации към непознати шумове или ситуации“.

Да тренирате по време на излети

Ако се опитвате да научите кучето си как да се отпуска на обществени места (може би, за да може да се присъедини към вас в подходящ за кучета двор един ден), постелката за близане може да бъде чудесен инструмент, който да използвате, за да им помогнете да се отпуснат. „Когато уча куче да стои спокойно по време на хранене или на разходка, нося постелка за моето куче или кучето на клиента, върху която да седне, след което предоставям постелка за близане, за да им помогна да се центрират и да ги превърнат в неподвижно състояние“, казват треньорите.


Какво трябва да сложа върху постелката за близане на моето куче?

Възможностите за постелка за близане са безкрайни - изберете храни или лакомства, които знаете, че вашето куче се радва. „можете да разпръснете отделни мазила или да смесите няколко заедно“. можете дори да поставите подложката за близане във фризера, което може да удължи времето за обогатяване и да предложи малко допълнително предизвикателство за малките. опитайте няколко от тези като вдъхновение:

  • Кучешка консерва
  • Ядкови масла
  • Пюре от сладки картофи
  • Пасирани банани
  • Кисело мляко


Мога ли да оставя кучето си само с постелка за близане?

Както повечето собстввници, вие познавате кучето си най-добре. Склонни ли са да дъвчат, докато ви няма, или се задоволяват да спят на дивана? Могат да се въведат постелките за близане, когато сте наблизо, за да сте сигурни, че няма да се опитат да обърнат постелката или да я използват като играчка за дъвчене. Когато са подушили и последната частица фъстъчено масло или кучешка храна, приберете постелката, за да ги възпрете да си играят с нея и случайно да я повредят. 

С повече практика вашето кученце ще започне да разбира правилното използване на постелката за близане на кучета. „При условие, че не дъвчат, постелката за близане може дори да осигури успокояващ изход, за да предпази от тревогата, че са изоставени“.