Всеки собственик на куче знае колко важно е за него да се полагат правилните грижи. Много и различни са факторите, които влияят върху здравето и благосъстоянието на нашите домашни любимци, основният от които е правилното хранене. При него трябва да се вземат предвид не само индивидуалните нужди на животното и качеството на храната, но и правилният начин на поднасянето ѝ в ежедневното хранене през целия му живот. Оказва се, че освен всичко друго, голямо значение при храненето има и размера и вида на купата за храна, нейната височина, както и материалът, от който е направена. Всички тези фактори са определящи за запазване доброто здраве на кучето.

Основни критерии, при избора на купа за хранене

Всяко куче има различни и индивидуални нужди, които се определят най-вече от неговата порода. Видът на купата за хранене е от особено голямо значение, при отглеждането му. Тя трябва да е съобразена с неговите размери, с формата на устата му, дължината на ушите и други. Ето защо, при избора на купата, трябва да се вземат предвид материалът, от който е направена, нейният размер, здравината и устойчивостта ѝ.

Материал

Материалът, от който е изработена купата за куче, е много важен. Несъмнено най-евтини са пластмасовите съдове, които се предлагат в различни цветове, размери и форми, и които са доста здрави. Недостатъкът на тези купи за храна е, че те са много трудни за почистване и лесно се надраскват, а задържалите се и натрупани по тях остатъци от храна са предпоставка за развитието на бактерии.

Металните купи за храна за кучета също са много здрави, имат гладка повърхност и се почистват лесно. Положителното при тях, е че те не предизвикват чувствителност, което ги прави подходящи за алергичните кучета. Освен това сред тях има и модели с гумено дъно, което предотвратява хлъзгането и преобръщането на съда.

Размер на купата

Размерът на купата за кучета също е много определящ за правилното му отглеждане. Ако животното е голямо, а тя е прекалено малка, то в нея няма да се събере необходимото количество храна или вода. Недостатъчните порции, които кучето приема в този случай, могат да доведат до влошаване на здравето му, което се изразява в недохранване или дехидратация. В обратния случай, когато купата за храна е твърде голяма за кучето, то може да поеме повече от необходимата му храна, което да доведе до преяждане. 

Височина на купата

Още едно важно условие, което трябва да имате предвид, при избора на купа за вашето куче е подходящата ѝ височина. Това се отнася най-вече за по-големи породи, при които, ако купата е твърде ниска, то ще трябва много да се навежда по време на хранене, което на свой ред може да предизвика проблеми с преглъщането на храната, с храносмилането и т.н.

Най-добрите видове купи за храна за кучета

Много са видовете купи за кучета, сред които можете да избирате. Едни от най-добрите от тях са:

Неразливаща се купа

Неразливаща се купа

Виж модела : Неразливаща се поилка за куче

Неразливащата се купа за кучета е предназначена да улесни стопаните им за поддържане на чистота в дома. Много често срещан проблем при домашните любимци е разливането на вода или на храна по пода, особено от големите и своенравни породи кучета. Този вид купи имат специално отделение в горната част, където водата се доставя на малки порции.

Двойна купа

Двойна купа

Виж модела : Двойна хранилка с метални купички

Този вид купа за кучета е снабдена с гумени крачета, които ѝ осигуряват стабилност на пода. Тя ви позволява да поставите водата и храната на едно място, съответно във всяко едно от отделенията на съда. Този вид купи са предимно пластмасови, с малки размери и не заемат много място.

Купа на стойка

Купа на стойка

Виж модела : Двойна метална хранилка с дървена поставка

При този вид купи за кучета е предвидено да се регулира височината ѝ, което създава голямо удобство на животното, по време на хранене. Те са поставени и добре закрепени върху метална или дървена поставка, която оказва допълнителна устойчивост на съда. Този вид купи са много подходящи и за големите породи кучета и за тези, които страдат от различни заболявания на костите и ставите.

Купа с таймер

Купа с таймер

Виж модела : Автоматична хранилка за еднократна дажба 350 мл

Този вид купи за кучета са разделени на определен брой сектори и са покрити с капак. На контролния панел на съда, се задава времето за отваряне на всяко отделение. Така кучето ще поеме необходимата му порция храна, в определеното за хранене време, без да преяжда и без да разпилява остатъците от нея по пода. Тези съдове са предназначени за кучетата, които трябва да се хранят най-малко 4 пъти на ден.